ארכיון מקוון של AAEJ

האגודה האמריקאית למען יהודי אתיופיה (AAEJ) נוסדה בשנת 1969 על ידי ד"ר גרנם ברגר, עובד סוציאלי יהודי בארצות הברית. גרנם פגש לראשונה קבוצה של סטודנטים יהודים מאתיופיה בישראל בשנת 1955 ולאחר מכן ביקר באתיופיה בשנת 1965. הוא היה המום לראות יהודים - ביתא ישראל - מופלים לרעה, נאסר עליהם להיות בעלי אדמות, נאבקים כדי לשרוד במדינה שיש הטוענים שבאותה תקופה היתה הענייה ביותר על פני כדור הארץ. כל זאת תוך שמירה על המסורת היהודית והחלום שיום אחד ישובו לירושלים. גרנם הפעיל לובי כלפי ממשלת ישראל והקהילה היהודית העולמית בכדי לסייע לביתא ישראל, אבל "מצאתי את עצמי מדבר עם אוזניים ערלות". הוא הקים את AAEJ כדי להפיץ בקרב העולם היהודי את סיפורה של ביתא ישראל, להשיג הכרה על ידי הרבנים הראשיים לישראל ולהפעיל לחץ על מנהיגים יהודיים כדי לעזור לקהילה.

בשנים 1969 עד 1993, עבדו AAEJ ללא לאות כדי לגייס תמיכה בביתא-ישראל באתיופיה, לעזור להם לעשות את דרכם לסודן, להביא אותם אל מחוץ לסודאן בקבוצות קטנות כאשר מדינת ישראל טענה שזה לא יכול להעשות, לעזור להביא אותם דרך קניה ולהפעיל לחץ פוליטי ולאלץ את ארה"ב, ממשלות ישראל ואתיופיה לדבוק בזכויות אדם עפ"י נורמות בינלאומיות של איחוד משפחות, הזכות להגירה, ואת הזכות של חופש הדת. הווארד לנהוף החליף את גרנם ברגר כנשיא AAEJ בשנת 1979. גרנם דאג להרחיב את התוכניות לחינוך ומודעות, להביא פעילים יהודים אתיופים לדבר בכל רחבי ארה"ב וקנדה, ברוך טגניה (ז"ל) ורחמים אלעזר העבירו אלפי נאומים במהלך שני העשורים של פעילות.


פעילי AAEJ הנרי רוזנברג (שמאל),
נייט שפירו (מרכז) והפעיל המרכזי
פרדה אקלום, ישראל 1983.

נייט שפירו נכנס לתפקיד הנשיא של AAEJ בשנת 1984. נייט הגביר את מאמצי הסברה והלחץ הפוליטי והגדיל את התמיכה הכספית בכדי להקל על ביתא-ישראל באתיופיה. AAEJ ארגן את השדולה בקונגרס האמריקני למען יהודי אתיופיה שהפכה לבעלת כוח רב עוצמה על מנת ללחוץ על שלושת הממשלות. השדולה זכתה לתמיכה של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש-האב, אשר התערב באופן ישיר בפעילות מול סודאן כדי לסייע לקדם את מבצע משה ומבצע יהושע. משנת 1989 עד 1991, עזר AAEJ להביא את ביתא ישראל מתוך למעלה מ -300 כפרים באזור גונדר וכמה מאזור טיגראי עד לאדיס אבבה. שם סייעו במזון, דיור וטיפול רפואי עד למבצע שלמה במאי 1991. רבים מחברי AAEJ עזרו בתהליך המשא ומתן המדיני שהובילו למבצע שלמה, עבדו בשיתוף פעולה עם גורמים רשמיים בישראל ונציגי ממשלת ארה"ב.

לאורך ההיסטוריה בת 25 שנה, AAEJ קיבל הכוונה מפעילי ביתא ישראל עצמם. AAEJ שיתף פעולה בצורה הדוקה עם גיבורים ופעילים כגון יונה בוגלה (ז"ל), רחמים אלעזר, באבו יעקב, ברוך טגניה (ז"ל), פרדה אקלום (ז"ל), טספאי אדרג'ו, אדיסו מסלה, אליאס ברוך, אברהם ירדאי, זימנה ברהנה, איסייס צ'אנה, גדליה אוריה, אסנקו סנדקה, באבו יעקב, כל הקייסים, במיוחד קס מנשה (ז"ל), חיים ביינסאי, דוד סיום, חירות טקלה, סמו מנגסטו, גרמאי ביוך ורבים רבים אחרים. יש לציין במיוחד את ברהנו ירדאו- צדיק אתיופי שעמד בראש צוות AAEJ באתיופיה במשך עשור ותרומתו יוצאת דופן.

אנשי ה-AAEJ היו יוצאי דופן, הקדישו את שנות חייהם כדי לעזור לאחים והאחיות מקרב ביתא-ישראל לממש "חלום של אלפי שנים". מי היו אנשי AAEJ? גרנם ואמה ברגר (ז"ל), פרופ 'הווארד לנהוף (ז"ל), נתן שפירו, וויל וננסי ריקאנט, לדינה שנפר, סוזן פולק, הנרי רוזנברג, מילדרד רוזנברג (ז"ל), אדית אברט, הנרי אוורט (ז"ל), פיטר ג'קסון, ליסה רוזנבלט, מורי גרינפילד, ארלין קושנר, גיל קוליק, רובין שוורץ, קריגר, מרווין צימרמן, ג'יין יעקב פלמן, ג'ק ודיאן זלר, גלן שטיין, דב הוך, ג'ואני צ'ייס, טריש ויסמן, אניטה מוס, הרב אירווינג בלוק, ברט גולדברג ומאות מתנדבים לאורך השנים.

הארכיון המקוון של AAEJ, פרויקט של ארגון ידידי יהודי אתיופיה (FEJ), הינו בעל זכויות היוצרים של התמונות והמסמכים. ניתן להשתמש במסמכים ובתמונות רק עבור שימוש לימודי או שימוש שלא למטרות רווח. עבור כל שימוש בחומרים נדרש אישור מראש. הקלק/י כאן בכדי לשלוח בקשה לאישור שימוש בתמונות או מסמכים.

הארכיון המקוון של AAEJ נוצר ע"י סוזן פולאק, אשר אליאס ולדינה שנפר ז"ל.

Copyright © 2012 Friends of Ethiopian Jews, All rights reserved.